Ananasul este un fruct tropical, bogat in vitamine, enzime si antioxidanti, fiind recunoscut de foarte multa vreme, pentru beneficiile sale minunate pentru sanatate. Printre beneficiile pe care ananasul le ofera organismului nostru, se numara intarirea sistemului imunitar, sanatatea respiratorie, pierderea in greutate, sustinerea unei bune digestii, intarirea oaselor si ameliorarea inflamatiilor.
Ananasul este un depozit de mai multe beneficii de sanatate, datorita bogatiei sale de nutrienti, vitamine si minerale, inclusiv potasiul, cuprul, manganul, calciul, magneziul, vitamina C, beta-caroten, tiamina, vitamina B6, folat si bromelaina, precum si fibrele insolubile si solubile.
Extractul de ananas este tot mai intalnit in suplimente datorita multiplelor beneficii pe care le ofera intregului organism in special digestiei si metabolismului.
Beneficiile oferite de ananas asupra organismului.
Printre numeroasele sale beneficii, ananasul ofera organismului nostru, gratie compozitiei sale, urmatoarele actiuni asupra sanatatii:
1. Contribuie la ameliorarea artritei.
Una dintre cele mai cunoscute utilizari ale ananasului, in ceea ce priveste sanatatea, este capacitatea sa de a ajuta la ameliorarea inflamatiilor de la nivelul articulatiilor si a muschilor, in special a celor asociate cu artrita, o boala debilitanta care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume.
Ananasul contine o enzima proteolitica, relativ rara, numita bromelain, care este asociata cu descompunerea proteinelor complexe si are efecte antiinflamatorii. Bromelaina este, de asemenea, corelata pozitiv cu reducerea semnelor si simptomelor artritei.
2. Este un bun adjuvant in sustinerea sanatoasa a sistemului imunitar.
O singura portie de ananas are mai mult de 130% din necesarul zilnic de vitamina C, facand astfel din acesta, unul dintre cele mai bogate si delicioase surse de acid ascorbic. Vitamina C ajuta la ameliorarea afectiunilor si sustine un sistem imunitar sanatos, prin stimularea activitatii celulelor albe din sange si actionand ca un antioxidant pentru apararea impotriva efectelor daunatoare ale radicalilor liberi.
3. Accelerarea procesului de recuperare in cazul ranilor,
Unul dintre beneficiile frecvent trecute cu vederea, pe care vitamina C le prezinta, este rolul sau esential in productia colagenului. Acest lucru este partial motivul pentru care este vazut ca o vitamina ce sustine procesul de regenerare, deoarece colagenul este baza esentiala a proteinelor din peretii vaselor de sange, din piele, organe si oase. Continutul ridicat de vitamina C din compozitia ananasului, va ajuta la ameliorarea ranilor intr-un mod mai rapid si, de asemenea, va apara corpul impotriva infectiilor si a bolilor.
4. Ananasul contribuie la prevenirea cancerului.
Ananasul a fost direct legat de prevenirea cancerului din gura, gat si san, deoarece este bogat in diversi antioxidanti, inclusiv vitamina A, beta-caroten, bromelain, diversi compusi flavonoizi si niveluri ridicate de mangan. Manganul este un cofactor important al superoxid dismutazei, o substanta extrem de puternica de eliberare a radicalilor liberi care a fost asociata cu o serie de tipuri diferite de cancer.
5. Sustine o buna digestie.
Consumul regulat de ananas, va poate oferi protectie impotriva unor numeroase conditii de sanatate, inclusiv constipatia, diareea, sindromul intestinului iritabil, ateroscreloza si coagularea sangelui precum si hipertensiunea arteriala.
Ananasul este un fruct bogat in fibre, ce promoveaza trecerea alimentelor prin tractul digestiv la o rata normala si stimuleaza eliberarea sucurilor gastrice si digestive pentru a ajuta la dizolvarea alimentelor. De asemenea, contribuie la ameliorarea diareei si a sindromului intestinului iritabil. In plus, gratie bromelainei, ananasul stimuleaza digestia proteinelor, reduce inflamatia intestinala si amelioreaza astfel afectiunile digestive.
6. Amelioreaza fraceala si gripa.
Datorita continutului de bromelaina, cat si de vitamina C, consumul de ananas ajuta la prevenirea si ameliorarea afectiunilor respiratorii, eliminand in acelasi timp flegma si mucusul de la nivelul organismului, in cazul in care ati contactat deja o boala sau infectie. Sistemul imunitar care stimuleaza proprietatea vitaminei C este bine cunoscut, dar enzima speciala, bromelaina, este, de asemenea, legata de reducerea flegmei si a mucusului acumulat la nivelul tractului respirator si cavitatilor sinusale.
7. Contribie la imbunatatirea sanatatii osoase.
Desi ananasul nu este renumit ca fiind o sursa bogata de calciu, acesta prezinta in compozitia sa mangan, o substanta minerala esentiala pentru intarirea oaselor, precum si pentru cresterea si refacerea acestora. Este cel mai proeminent mineral din compozitia ananasului, iar o singura portie va poate oferi peste 70% din necesarul zilnic de minerale.
8. Mentine sanatatea orala.
Impreuna cu compusii antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului de la nivelul gurii, ananasul are si proprietati astringente, care ajuta la intarirea gingiilor si dintilor. Agentii astringenti ajuta la strangerea tesuturilor si tonifierea corpului, astfel incat sa nu apara pierderi de dinti, caderea parului, slabiciune la nivelul muscular si a pielii.
Ananasul este un astringent puternic si este adesea prescris ca un remediu natural pentru a fixa slabirea dintilor sau pentru retragerea gingiilor.
9. Ananasul imbunatateste vederea.
Ochiul este cel mai important organ senzorial al corpului nostru, iar ananasul ajuta la imbunatatirea sanatatii ochilor, avand astfel capacitatea de a preveni bolile legate de varsta, ce pot aparea la nivelul ochilor.
Degenerarea maculara afecteaza multi varstnici, iar beta-carotenul prezent in compozitia ananasului poate ajuta la intarzierea acestei probleme de vedere.
10. Scade tensiunea arteriala.
Ananasul este o sursa bogata de multe minerale, iar potasiul se numara printre acestea. Deficienta de potasiu poate duce la o gama larga de pericole pentru sanatatea dumneavostra. Actiunea vasodilatatoare a potasiului contribuie la usurarea tensiunii si stresului de la nivelul vaselor de sange, avand astfel capacitatea de a creste circulatia sangelui in diferite parti ale corpului. Cand vasele de sange se relaxeaza, tensiunea arteriala este redusa si fluxul de sange este mai putin restrictionat. Acest lucru poate preveni blocarea fluxurilor de sange si reducerea acumularii placii la nivelul arterelor si vaselor care, la randul lor, ajuta la prevenirea unor afectiuni precum ateroscreloza, infarctul miocardic si atacurile cerebrale.
11. Imbunatateste circulatia sangelui.
Intr-un beneficiu asociat potentialului vasodilatator al potasiului, ananasul ofera organismului dumneavoastra si o sursa de cupru, un alt mineral esential, care functioneaza intr-o serie de reactii enzimatice si compusi de la nivelul organismului. In special, cuprul este un element necesar pentru formarea de celule rosii sanguine sanatoase. Numarul crescut de celule rosii din sange creste oxigenarea in cadrul unor diferite sisteme de organe si le face sa functioneaza la niveluri optime. De asemenea, creste abilitatile cognitive si poate mentine caile neuronale pentru a preveni tulburarile neuronale, precum dementa si boala Alzheimer.